netix  Group OÜ
-
Uudised     Tooted     Teenused     Hinnakiri     Firmast     Kontakt    

Piraattarkvara osakaalu vähenemine suurendab IT-sektori mahtu. (21.10.2003)

Eesti IT-sektori maht võiks piraatluse 10%-el vähenemisel kasvada veerandi miljardi dollarini ning seeläbi saaks luua uusi majanduslikke võimalusi, töökohti ja firmasid. Nii selgub täna tutvustatud rahvusvahelise analüüsifirma IDC vastselt valminud raportist.

Raportis tuuakse esile, et tarkvarapiraatluse vähenemine omab otsest mõju kohalikule majandusele ja IT sektorile: kiirendab IT sektori arengut ja suurendab seda; tekib rohkem uusi töökohti, mis omakorda tähendab riigile rohkem makse ja kohalikule IT sektorile rohkem tulu. Tarbija seisukohalt suurendab konkurentsi ja valikuvõimalusi.

"Töökohtade arv suureneb juba seeläbi, et iga litsentsi soetamisega kaasneb hooldus, mis tähendab, et kui ostetakse legaalset tarkvara, siis suureneb ka tugi- ja hooldusteenuseid pakkuva tööjõu hulk," ütles BSA esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste. "Ka riigi jaoks on piraatlusega võitlemine pigem investeering," lisas ta.

IDC uuringu eesmärk oli analüüsida võimalikke muudatusi, millised kaasnevad IT sektoris tarkvarapiraatluse vähenemisega, sh juhul kui piraatluse tase alaneks 10 % ehk Eestis 53 %-lt 43 %-ni. Analüüs viidi üheaegselt läbi kõigis kolmes Balti riigis. Varem sellel aastal on avaldatud analoogsed uuringud erinevate maailma riikide kohta.

Aastal 2002 oli Eesti IT sektori maht 172 mln dollarit.

IDC prognoos 2006. aasta lõpuks eeldusel, et tarkvarapiraatlus väheneb 10 %:
* IT sektori maht 225 mln USD
* Uusi töökohti kuni 1500
* Riigile laekuvate maksude määr suureneb ligi 8 mln USD

IDC on üks maailma juhtivaid tehnoloogia- ja majandusanalüüside koostajaid ning annab IT süsteemiehitajatele, teenuste pakkujatele ja kasutajatele juhiseid turu strateegilistest ja taktikalistest muutustest. IDC on seotud rohkem kui 700 analüütikuga 43 riigis ning on tänaseks tegutsenud üle 40 aasta.

BSA Eesti Komitee asutati kohalike arvuti- ja tarkvarafirmade poolt aastal 1996, et edendada legaalse tarkvara kasutamist Eestis. BSA Eesti Komiteel on kokku 20 liiget.

BSA


« Avaleht    
© 2004-2014 Netix Group OÜ.  Kasutustingimused