netix  Group OÜ
-
Uudised     Tooted     Teenused     Hinnakiri     Firmast     Kontakt    

1. maist tõuseb Microsofti ja Adobe tarkvaratoodete hind 20-40%

IT-toodete läbimüük kasvas märtsis rekordiliselt, mõne toote läbimüügi kasvu saab mõõta kordades, kirjutab Äripäev.

Arvutitootmine Eestis suurenes märtsis 46 protsenti. Eesti suurima IT-toodete hulgimüüja GNT Eesti käive kasvas aga 66 protsenti võrreldes eelmise aasta märtsiga. Rekordilise müügi põhjust ei oska ettevõtjad siiski hinnata - spekuleeritakse eratarbija ostuhuvi kasvu, euroliidu ja hindade kallinemise teemadel.

Nagu paljude muude kaupade puhul, usub tarbija hinnatõusu ja teeb oma ostu enne euroliidu tulemist igaks juhuks ära. Arvutihulgifirmad aga kardavad kõige rohkem segadust: pärast 1. maid pole selgust, mis edasi saab ja tarvikute tarneraskused võivad kimbutama hakata. Lisaks võib siinsele turule hindade tõusmisega eurotasemele tulla uusi konkurente, kes kohalikele niigi tihedas konkurentsis kandadele astuvad.

Nelja Eesti suurima arvutihulgifirma GNT Eesti, TD Balticu, ELKO Eesti ja Asbis Balticu kogukäive märtsis oli 118,1 miljonit krooni, mis on üle 50 protsenti enam kui aasta tagasi.

«Võib küll spekuleerida NATO ja ELi mõjust arvutitehnika massilisele ostmisele, kuid tegelik põhjus on minu meelest see, et infotehnoloogia on läinud massidesse,» ütles arvutihulgifirma TD Baltic juht Kaur Lohk. «Hinnad on ka kukkunud mõistlikule tasemele, et eratarbija jaksaks osta.»

Lohki sõnul on kiire kasv seotud ka sellega, et aasta tagasi oli mõne kaubagrupi müük nullilähedane.

Hulgifirma ELKO Eesti juht Erik Tuimann nentis, et seda ei tea veel keegi, mis maist hindadega Eestis juhtuma hakkab. «Euroopast väljaspool toodetud monitorid võivad minna kuni 14% kallimaks, printerite hinnale lisandub mõni protsent. Enamik tooteid peaks jääma müügile siiski sama hinnaga.»

Tarkvara hinnatõus on konkreetne: 3. mail, kui arvutipoed avatakse, on hind juba kõrgem. Lisaks Microsoftile lähevad kallimaks ka Adobe tarkvaratooted. Seni kehtis Ida-Euroopa turu jaoks omaette hinnakiri, pärast Euroopa Liiduga liitumist aga kaob see eelis ära ja hinnatõus ulatub 20-40 protsendini.

PM Online


« Avaleht    
© 2004-2014 Netix Group OÜ.  Kasutustingimused